Vilken hjulstorlek ska jag ha?

Ett cykelhjul till en mountainbike är framtaget specifikt för terrängcykling, och har bland annat en annan typ av däckmönster än cyklar som är tänkta att framföras på asfalt. Däcken är utformade för att ge dig fäste även på lösa underlag och i olika terränger. Ett bra däck har en låg motståndskraft, bra grepp och gör din cykeltur behaglig. Några av de vanligaste hjulstorlekarna är 26 tum, 27,5 tum och 29 tum.

Här går vi igenom skillnaden mellan de olika storlekarna och tipsar även om däck till hjulen.

Hjulstorlek

Det viktigaste du bör tänka på när du köper hjul till en mountainbike, är hjulstorleken och däckbredden. Hjulen finns vanligtvis i tre olika storlekar: 26 tum, 27,5 tum och 29 tum. Du bör köpa en uppsättning hjul som passar till din cykel. I slutändan är det din personliga smak som får avgöra, men vårt råd är att satsa på 26 eller 27,5 tum snarare än 29 tum.

26 tum

Standardstorleken på cykelhjul är 26 tum. Att fälgarna har en mindre diameter innebär att de kan vara lättare än andra storlekar. Det betyder att du får en mer följsam känsla och snabbare acceleration på platta underlag. De kan också göras starkare och styvare, vilket är anledningen till att många mountainbikecyklister föredrar 26 tums-hjul. Det är också enklare att hitta reservdelar till 26-tummare än till 29-tummare, och betydligt enklare än att hitta delar till 27,5-tummare.

27,5 tum

Glappet mellan 26 och 29 tum har fyllts av hjul på 27,5 tum. I själva verket ligger 27,5-tummarna närmare 27 tum än någonting annat, vilket gör att de accelererar snabbare och är lättare att svänga med än vad fallet är med 29-tummare. Hjul på 27,5 tum är ofta enklare att hantera, vilket gör att de känns mer balanserade och följsamma. Hjulen är fortfarande tillräckligt små för att kunna passa de flesta ramar och stötdämpare utan att upplevas som konstiga eller se konstiga ut.

29 tum

26-tumshjulen hade länge marknaden i ett järngrepp, men sedan kom 29-tummarna. Eftersom de är större är de ofta tyngre och lite svårare att styra. Storleken och stabiliteten innebär att de upplevs som väldigt annorlunda och de är svårare att kontrollera i riktigt skarpa svängar eller sträckor med många hopp och gupp. Det kan också vara svårt att få stora hjul och mindre ramar att fungera bra tillsammans, eller få de större hjulen att fungera ihop med vissa dämpare.

Däckbredd

Vad gäller däckbredden, är den en nyckelfaktor för din cykels prestanda. Ett bredare däck ger nämligen mer stabilitet när du cyklar snabbt och svänger kraftigt. Eftersom ett bredare däck innebär att en större yta har kontakt med marken, får du också bättre fäste grepp. Bredare däck minskar dock det utrymme mellan hjulet och ramen där lera kan passera, och den ökade friktionen påverkar också hastigheten i negativ bemärkelse. Därför måste du göra en kompromiss när det gäller däckbredden.

Framdäck och bakdäck

Vissa tillverkare har däck som skiljer sig åt beroende på om de ska sitta fram eller bak på cykeln. Det innebär dock inte att du inte kan använda ett framdäck bak och tvärtom, utan bara att däckets mönster och design har optimerats för att ge bästa möjliga prestanda om du använder hjulen på det sätt de är tänkta att användas.

Ett framdäck är vanligtvis lite bredare än bakdäcket, och ger ett lägre motstånd men låter dig ändå ta kurvorna på ett bekvämt sätt. Bakdäcken brukar istället ha ett däckmönster som förbättrar friktionen och minskar risken för att bakhjulet snurrar i leriga eller blöta förhållanden. Bakdäcket kan också vara smalare än framdäcket, för att lera lättare ska kunna försvinner bort.