Vad är en mountainbike?

När du väljer vilken cykel du ska köpa, bör du fundera på om du har tänkt cykla mycket i terräng. Om du kommer cykla i skog och mark bör du titta på en mountainbike (MTB). Den fråga du förmodligen ställer dig själv i detta nu är: Vad är en mountainbike?

En mountainbike är en cykel som är framtagen för cykling i lite tuffare förhållanden. Den kännetecknas bland annat av att den har en tjockare och mer upprätt ram, är lite högre för att du ska kunna ta dig över stockar och stenar, och står pall för de påfrestningar du utsätter den för. Här får du några tips kring hur en MTB ska se ut och även lite köpråd.

Vad är en mountainbike

Hjul

Hjulen på en mountainbike är vanligtvis breda och har ett tjockt däckmönster, för att ge bättre grepp och fäste på olika sorters underlag såsom grus, sand och sten. Däcktrycket är oftast mindre än i de däck som sitter på tävlingscyklar som används på asfalt, eftersom mountainbikedäcken är större och hårdare däck ger bättre fäste än mjuka. Fälgarna är också mer hållbara, eftersom de ska klara av en tuffare typ av cykling.

Ram

Ramarna på de flesta instegsmodeller är gjorda av stål, eftersom det är ett starkare och mer hållbart material som samtidigt är relativt billigt. Nackdelarna med stålramar är att de väger mer och kan rosta. Ju mer avancerat material ramen är gjord av, desto högre är också priset.

Nästa nivå av ramar är tillverkade i aluminum, vilket är ett lätt och rostfritt material som är ganska starkt men kan gå sönder över tid om det utsätts för upprepad påfrestning. Ytterligare ett steg upp på trappan hittar vi kolfiberramar. De är likt aluminumramar lätta och rostfria men kan också gå sönder relativt enkelt. När de går sönder sker det dock plötsligt och oftast vid sämsta möjliga tillfälle.

De bästa ramarna tillverkas av titan, vilket är ett väldigt lätt men ändå starkt material. En titanram håller betydligt längre än ramar av aluminium och kolfiber, men är å andra sidan väldigt dyra.

Styre

Styret på mountainbikes är ofta rakt och sticker rakt ut från ramen. Ett MTB-styre har ett bredare grepp, ungefär axelbrett, och ger dig möjligheten att sitta upprätt för att få bra sikt och kontroll över cykeln i skumpig terräng.

Växlar och pedaler

En mountainbike kan ha växlar av flera olika slag. Vanligtvis har den mellan 16 och 27 växlar. De enklare mountainbikecyklarna har plattformspedaler, vilka fungerar bra för nybörjarcyklister. Mer avancerade cyklister föredrar ofta pedaler med eller utan clips som ser till att cykelskorna sitter fast i pedalerna. Smaken är dock som baken när det gäller att vara fäst i cykeln – vissa gillar det, andra inte.

Tillbehör

De tillbehör du kan ha till en MTB inkluderar bland annat cykeldator, rampump, verktygsväska och hållare för vattenflaska. Många cyklister har med sig olika verktygskit med diverse verktyg och reservdelar, eftersom MTB-cyklister ofta cyklar på avlägsna platser en bit bort från “civilisationen”. Då gäller det att kunna ta hand om sig själv och sin cykel.

Tips för köp av mountainbike

Innan du köper en mountainbike bör du vara säker på att du kommer cykla en hel del i terräng. Om du bara har tänkt cykla omkring i stan eller på asfalt och andra platta underlag, finns det andra cyklar som lämpar sig bättre för ändamålet och som kommer vara mer bekväma att cykla på.

Tänk också på att de billiga och tunga mountainbikes som säljs av större återförsäljare ofta kan se bra ut, men är tunga och är tillverkade av billiga delar som inte kommer hålla särskilt längre när du ger dig ut på tuffare cykelturer.