Stora mountainbikelopp

Stora mountainbikelopp

Det finns gott om stora mountainbikelopp på nationell nivå. De olika lopp som idag finns tillgängliga har alla sin individuella charm. Förutom att underlaget ofta skiljer sig åt, skiljer sig också sträckornas längd åt. Som motionär har du dock ofta flera olika sträckor att välja mellan, vilket gör att du inte behöver ta dig vatten över huvudet.

Här tittar vi närmare på några av de mer framträdande loppen och hoppas på så sätt reta din tävlingsnerv.

Lidingöloppet MTB

Lidingöloppet MTB går av stapeln den 6 maj 2017. Det är femte gången i ordningen som detta mountainbikelopp äger rum. Den sträcka som cyklas är 63 km lång och det finns även en kortare bana på 23 km för den som inte riktigt känner sig manad för den längre sträckan. Om du vill cykla i skärgårdsmiljö är detta loppet för dig!

Cykelvasan

Den 12 augusti går Cykelvasan av stapeln. Den bana som cyklas är den klassiska Vasaloppssträckan mellan Sälen och Mora. Banan utgörs främst av skogs- och grusväg, men även lite asfalt. Om du har drömt om att genomföra Vasaloppet men inte är någon fena på skidor, eller om du har gjort det men även vill göra det via mountainbike, är Cykelvasan för dig!

Birkebeinerrittet

Birkebeinerrittet är ett annat långdistanslopp för mountainbikecyklister som årligen hålls i Norge. Sett till antalet deltagare är det faktiskt det största MTB-loppet i världen! Detta är förebilden för Cykelvasan och äger rum den 26 augusti 2017 med 10 000 deltagare. Sträckan är 86 km lång och går genom såväl berg och skog som dalar.

Bockstensturen

Bockstensturen äger rum den 2 september 2017 i Åkulla utanför Varberg. För vuxna cyklister finns det fyra olika distanser att välja mellan: 30 km, 50 km, 75 km och 100 km. Av de fem lopp vi har valt ut är Bockstensturen det längsta med sina 100 km. Loppet går genom bokskog och starten sker vid Varbergs fästning.

Bergslagsloppet

Den 17 september äger Bergslagsloppet rum i Bergslagen. Som deltagare kan du välja mellan tre olika distanser: 22, 46 och 67 km. Start sker vid Ånnaboda Skidstadion i Garphyttan, två mil utanför Örebro. Här färdas du på snabba gruspartier och natursköna stigar.