Så väljer du rätt mountainbikehjälm

Så väljer du rätt mountainbikehjälm

Priserna på mountainbikehjälmar skiljer sig åt ganska kraftigt. Här får du tips kring vad du verkligen behöver och vad du ska titta efter när du är i färd med att köpa en mountainbikehjälm.

Först och främst kan vi konstatera att du inte behöver en superdyr hjälm. Det finns fantastiska hjälmar som kostar betydligt mindre än de dyraste hjälmarna. De kommer ändå att skydda ditt huvud, vara lätta, ha tillräckligt många ventilationshål och se bra ut.

På senare år har utvecklingen av cykelhjälmar verkligen gått framåt. Den nya tekniken kostar naturligtvis mer när den är ny. Priset kommer dock sjunka med tiden och ge mer prisvärda hjälmar, även om vissa cykelhjälmar kan tyckas vara i det dyraste laget för tillfället.

Enduro eller XC?

Det kan vara svårt att välja vilken typ av mountainbikehjälm du ska satsa på. XC-hjälmar (cross country-hjälmar) har bättre ventilation men täcker å andra sidan inte lika mycket av ditt huvud som en endurohjälm. Det motsatta kan förstås sägas om endurohjälmarna, som täcker mer av huvudet men inte har lika bra ventilation.

Det finns ändå hjälmar som fungerar bra för den genomsnittlige MTB-cyklisten. De får inte lika mycket uppmärksamhet nuförtiden, men de är det som passar den stora massan bäst. De är mer ventilerade än en endurohjälm, samtidigt som de täcker mer av huvudets baksida än en cross country-hjälm. Som grädde på moset har de ofta en ganska överkomlig prislapp.

Oavsett vilken typ av hjälm du väljer bör du undvika modet och istället satsa på funktion. Köp den hjälm som passar dig bäst och inte den som ser bäst ut.

Hjälmlängd och ventilation

De flesta XC-hjälmar har en ganska lång längd, för att du som cyklist ska kunna ha bra sikt även när du kämpar på med huvudet nedåt. Vissa endurohjälmar är väldigt långa, vilket dels är en modegrej men dels innebär bättre sikt under vissa ljusförhållanden.

Ju fler ventilationshål, desto dyrare hjälm. Det är nämligen svårt att bygga en hjälm som ger ett tillräckligt gott skydd men samtidigt har massor med ventilationshål, därför kostar dessa hjälmar extra mycket pengar.

Men behöver du verkligen så mycket ventilation? Å ena sidan skulle vi kunna hävda att man aldrig kan ha för många ventilationshål. Om du jämför två hjälmar som ligger på samma prisnivå och den ena har fler ventilationshål än den andra, bör du förmodligen välja den med fler ventilationshål. Å andra sidan bör du inte spräcka din budget bara för att köpa en hjälm med mer ventilation.

Skyddsnivå

Alla hjälmar som säljs i butik uppfyller vissa säkerhetskrav. Detta gäller även de XC-hjälmar som har många ventilationshål. Hjälmar med mindre ventilation klarar testen med råge.

En intressant aspekt att ha i åtanke är hur hjälmen står emot lättare stötar och skrapningar. XC-hjälmar kan vara lite känsligare när det gäller detta, medan andra hjälmar klarar av lite mer ovarsam hantering utan att skyddet minskar. Om du vet med dig att du är lite oaktsam eller ofta skrapar emot buskar eller trädgrenar, bör du med andra ord skaffa en annan typ av hjälm än en XC-hjälm. Om du däremot håller dig på cykeln kan du satsa på en XC-hjälm.

Remmar och spännen

Billigare hjälmar har ganska enkla remmar och spännen, vilket ibland innebär V-formade remmar som inte är justerbara. Hakremmen är dock justerbar på alla typer av hjälmar. De dyrare hjälmarna har remmar som är tillverkade av lättare och mer hållbara material, vilka bidrar till såväl ökad komfort som bättre passform. De har också justerbara spännen även på sidorna av hjälmen. Spännen som öppnas och stängs med hjälp av en låsfunktion är bra eftersom du enkelt kan justera dem att hålla sig på plats.