Så väljer du de bästa mountainbikeskorna?

När du sitter på en mountainbike har du tre olika kontaktpunkter: fötterna, rumpan och händerna. När du står upp, vilket är någonting man ofta gör på en mountainbike, har du plötsligt bara två kontaktpunkter. Då förstår du säkert hur viktigt förhållandet mellan cykeln och dina fötter är, och att det är värt att lägga ner lite extra tid på att hitta rätt par skor.

Först och främst kan vi nämna att det inte finns någon enskild sko som passar alla cyklisters åkstil, alla terränger eller alla cyklisters preferenser vad gäller pedaler. Det är också så att vädret kan påverka ditt beslut. Här har du en liten guide som kan hjälpa dig att välja de mountainbikeskor som kommer fungera bäst i ditt specifika fall.

Mountainbikeskor för platta pedaler

En av de största fördelarna med platta pedaler är att du inte behöver några speciella skor för att använda dem. Du kan helt enkelt hoppa på din cykel med vilka skor du nu än har på fötterna för tillfället. Trots detta fungerar förstås mountainbikeskor för platta pedaler bättre än dina vanliga gympadojor.

Generellt sett har en mountainbikesko för platta pedaler en platt sula. Detta för att maximera kontaktytan mot pedalen. Gummit i sulan är ofta klibbigare än på dina gympadojor. Hur pass styva skorna är varierar mellan olika varumärken, men den här typen av skor är något styvare än dina vanliga skor.

En annan faktor som du bör ha i åtanke är vaddering och stöd. Beroende på vilken typ av cykling du kommer ägna dig åt, kan till exempel vissa skomodeller vara onödiga att använda utanför en cykelpark. Tyvärr snålar många tillverkare på innersulan, men det går att åtgärda genom att byta ut innersulan mot en man har köpt löst.

De flesta skor för platta pedaler liknar i mångt och mycket skateskor och har vanliga snören. Det finns också modeller som använder kardborreband och andra typer av snörning. Om dina skor har snörning bör du stoppa undan ändarna, så du inte råkar fastna med dem i pedalerna eller kedjan.

Mountainbikeskor för pedaler utan clips

Mountainbikeskor som är gjorda för pedaler utan clips inkluderar allt från XC-modeller till DH-modeller, och finns därför i flera olika utföranden för att passa respektive ändamål. I det stora hela är det dock så att dessa skor har betydligt styvare sulor än en sko för platta pedaler. Givetvis skiljer de sig också från andra cykelskor så till vida att de kan fästa i pedalen. Instegsmodellerna har ofta ett skaft av nylon, medan de lite dyrare modellerna använder sig av kolfiber. Styvheten är bra, så länge du håller dig på cykeln. Att gå omkring i en styv XC-sko är ganska svårt, vilket är någonting du bör tänka på om du kommer behöva hoppa av cykeln ofta.

Beroende på vilken typ av sko du väljer, kommer sulans trampyta variera mycket. DH-skor utan clips ser i stort sett identiska ut när de jämförs med DH-skor för platta pedaler. XC-skor kommer däremot ha en mer aggressivt mönster på sulan, men det är viktigt att du lägger märke till vilket material som används. Mönstret kan nämligen se ut att ge bra fäste, men om materialet är hårt och plastigt, kommer det förmodligen att kännas konstigt att gå på stenar och rötter. Som tur är har tillverkarna på senare år börjat förbättra de gummimaterial som används i sulorna på skor utan clips.

Passform

Ta en ordentligt titt på dina fötter när du provar skorna. Finns det några tryckpunkter? Skaver sömmarna mot foten? Gå omkring i butiken med skorna på. Lyfts hälen upp för varje steg du tar? Nöj dig inte med skor som sitter hyfsat, eftersom komforten kommer bli avgörande vid längre cykelturer.