Så ställer du in din mountainbike

Så ställer du in din mountainbike

Dagens mountainbikes är bättre än någonsin tidigare, men för att få ut så mycket som möjligt av din instegsmodell bör du ställa in den på rätt sätt. Om du är ny i gemet kan du följa nedanstående tips för att göra bättre inställningar och få din mountainbike att fungera på ett bra sätt, utan att lägga ner mycket pengar på att ställa in den.

Genom att ställa in din mountainbike på rätt sätt, kommer du märka hur dina cykelturer både blir behagligare och hur du blir mindre trött i olika delar av kroppen. En cykel som är felaktigt inställd kan nämligen ge upphov till värk och trötthet i såväl rumpa som fötter, händer och i slutändan hela kroppen.

Justera växlarna

Växlarna på billigare cyklar växlar förstås inte så mjukt eller snabbt som de gör på dyrare modeller, men de bör ändå växla på rätt sätt. Om dina växlar inte håller sig på plats behöver du justera dem. Din lokala cykelverkstad kan hjälpa dig med detta. Det kan finnas flera olika anledningar till att växlarna inte fungerar på rätt sätt.

Ställ in sadeln

Dagens sadlar är bättre än de tidigare har varit, men sadeln är trots allt i hög grad personlig och det som är bekvämt för en person kan vara obekvämt för en annan. Om du inte tycker att sadeln är bekväm kan det vara så att den inte är rätt för dig. Då behöver du byta ut den men det behöver inte vara så dyrt som du kanske tror. Det finns många cykelbutiker som låter dig prova ut en sadel innan du köper den.

Sadeln är en särskilt viktig punkt för kvinnor med en herrcykel. Sadlarna på herr- och damcyklar skiljer sig åt, eftersom män och kvinnor inte är byggda på samma sätt. Kvinnor bör ha en sadel som är bredare och mer vadderad, men som ändå fungerar bra vid terrängcykling.

Skippa plastpedalerna

De flesta cyklar har enkla pedaler. Pedalerna är en av de cykeldelar där din personliga smak spelar stor roll. Vissa gillar större pedaler med platta plattformar av metall medan andra föredrar pedaler uten clips. Därför tänker cykeltillverkaren att du ändå kommer byta ut pedalerna inom en snar framtid. När dina billiga plastpedaler inte längre uppfyller dina krav, bör du investera i bättre platta pedaler eller pedaler utan clips. Det finns många olika pedaler på marknaden så du bör enkelt hitta ett par som passar dig.

Byt däck vid behov

Däcktrycket är otroligt viktigt för greppet på olika underlag. Ett för högt däcktryck kommer ge ett sämre grepp, men om däcktrycket istället är för lågt kommer du löpa högre risk att drabbas av punktering eller buckliga hjul. De flesta tillverkare levererar idag cykeln med ganska bra däck, men det innebär inte att däcken är de rätta för dina specifika behov. Hör gärna med andra mountainbikecyklister i ditt område vilka däck de använder sig av.

Ställ in styrets höjd och köp bra grepp

Tyvärr är det ofta så att styret sitter för högt för att ge optimal hantering av cykeln. Styrets höjd spelar stor roll och du bör därför experimentera med olika inställningar tills du hittar rätt höjd för dig.  Det är också så att styrets grepp ofta ger lång hållbarhet men sämre komfort. Ett bra grepp gör att du inte behöver hålla i styret lika hårt, vilket gör att du får bättre kontroll över cykeln och inte behöver bli lika trött i händerna. Dina händer är trots allt en av de få punkter som har kontakt med cykeln, så att hitta ett grepp som är bekvämt för dina händer och ge dig bra kontroll är därför en bra investering.