Platta pedaler eller pedaler utan clips?

Platta pedaler eller pedaler utan clips?

Många mountainbikecyklister frågar sig vilken typ av pedal de ska använda och varför de kallas för pedaler utan clips när man ändå måste fästa skon i dem. Det finns många olika alternativ för den som letar efter nya pedaler, vilket kan kännas överväldigande.

En gång i tiden la vissa cyklister till ett tåfäste på sina platta pedaler, för att säkerställa att foten satt på plats på pedalen. Eftersom foten var fastspänd på pedalen, satt du och din cykel ihop i alla väder. Om du föll eller kraschade följde cykeln med dig i fallet. Mot slutet av 80-talet kom en ny typ av pedal ut på marknaden. Den krävde att man skruvade fast ett klackjärn på skons undersida. Klackjärnet fäste i pedalen, men cyklisten kunde enkelt ta sig loss genom att rotera hälen utåt. Dessa pedaler gav ett bra fäste för skon men utan att använda tåfästen (clips). Därför började man kalla dem för pedaler utan clips.

De bägge pedaltyperna kännetecknas av följande saker:

  • Platta pedaler tillverkas ofta av aluminium och har en större plattform för att stödja foten, samt ett antal stift som ökar greppet. Du behöver inga särskilda skor för att använda den här typen av pedal.
  • Pedaler utan clips kräver särskilda cykelskor som kan fästa i klackjärnet.

Bägge dessa typer av pedaler har sina för- och nackdelar. Ingen av pedalerna är nödvändigtvis bättre än den andra. Många cyklister byter dock från platta pedaler till pedaler utan clips. Den sistnämnda typen av pedal kommer maskera eventuella brister i den grundläggande tekniken som kan skapa problem i ett senare skede. Många mountainbikecyklister kommer också känna sig mer bekväma att använda platta pedaler under tiden de lär sig grunderna i mountainbikecykling. Med platta pedaler är det enklare att överge cykeln om det skulle behövas.

Vilken typ av pedaler du ska välja beror till stor del på hur stor erfarenhet du har av mountainbikecykling och om du känner dig bekväm med att ha foten fäst till pedalen. Som med annan cykelutrustning kan priserna på pedaler vara i princip hur höga som helst, men det finns väldigt prisvärda alternativ oavsett vilken typ av pedal du väljer.