Bästa tipsen för underhåll av din mountainbike

Du har förmodligen redan spenderat en ansenlig summa pengar på din cykel, så varför inte försöka få så mycket glädje av den som möjligt? Genom regelbundet underhåll kan du få din mountainbike att rulla en längre tid än om du skulle låta den förfalla. Att utföra underhållet på egen hand innebär dessutom en kostnadsbesparing och ger dig samtidigt ovärderliga kunskaper som du bär med dig i bakfickan ut i mountainbikespåret. Det är ganska enkelt att ta hand om sin cykel och underhållet kan betyda skillnaden mellan att kunna cykla hela dagen lång och att tvingas gå hem.

Bästa tipsen för underhåll av din mountainbike

Våra 5 bästa tips för underhåll

1. Rengör din cykel.

Om du vill maximera din cykels livslängd bör du rengöra den på regelbunden basis. Använd ett biologiskt nedbrytbart rengöringsmedel, en svamp, en handduk och en gammal tandborste för att rengöra allt från ramen till kedjan, växlarna, pedalerna, bromsarna och sadeln. Du behöver inte använda hinkvis med vatten eller en enormt stark vattenstråle.

2. Kontrollera bromsarna.

Bromsarna är förstås en viktig del av din mountainbike. Därför bör du säkerställa att de är i gott skick och korrekt inställda. Det kan nämligen vara skillnaden mellan en perfekt kurvtagning och att du tappar kontrollen över cykeln, vilket kan leda till allvarliga skador.

3. Inspektera hjulen.

Hjulen (fälgarna) håller däcken på plats och ger stabilitet när du cyklar. Hjul som är rätt inställda och inte vobblar eller skaver mot bromsarna ger dig bra kontakt mellan däcken och underlaget. Höj upp din cykel och snurra på båda hjulen för att kontrollera att de rör sig mjukt utan att vobbla. Ett hjul som vobblar kan du antingen åtgärda hos din lokala cykelverkstad eller själv böja till rätta. Om hjulen är i dåligt skick eller är skadade på något sätt bör du byta ut dem.

4. Ta en titt på drivlinan.

Drivlinan inkluderar allt från pedalerna och kedjan till bromsarna. Det är viktigt att drivlinan fungerar som den ska eftersom den överför den kraft du genererar med benen till bakhjulet. Det är det som får cykeln att röra sig.

För att kunna inspektera drivlinan kommer du förmodligen behöva hjälp av en annan person. Höj upp bakhjulet och snurra på det som du gjorde när du inspekterade hjulen. Den här gången växlar du igenom alla växlar. Det bör gå lätt och mjukt att växla. Kontrollera kedjan och växlarna så de inte är skadade eller slitna. Om du väntar för länge med att byta ut en skadad kedja kommer även andra delar av drivlinan förbrukas snabbare. Om det inte går mjukt och lätt att växla bör du ta cykeln till verkstaden och låta en professionell reparatör ta en titt på den.

5. Kontrollera däcken.

Mountainbiketäck ger grepp på olika underlag såsom lera, rötter och stenar. De gör också stötar och gupp under vägen mer uthärdliga, vilket bidrar till din komfort under cykelturen. Börja med att kontrollera däcktrycket. Vilket däcktryck som är de ideala beror på vilken terräng du cyklar i, men en tumregel är att däcktrycket br ligga på mellan 30 och 45 psi. Ett lägre däcktryck kommer ge bättre grepp när du cyklar i svårare terräng, men ökar risken för punka. Eftersom luft försvinner naturligt från däcken bör du köpa en bra golvpump och regelbundet kontrollera däcktrycket.

Kolla också så däcken inte är trasiga eller spruckna. Håll särskild utkik efter revor på sidorna av däcken. Kontrollera också mönstret så det inte har slitits ojämnt eller väldigt mycket, och byt ut däcken om det skulle behövas. Skadade däck löper en högre risk att explodera, vilket kommer få dig att plötsligt tappa kontrollen över cykeln och kan leda till farliga situationer.